Rola przedsiębiorczości społecznej w redukcji nierówności społecznych.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby uwolnić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu ustalenia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki buchania – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na domenie wina. Wina majÄ… do tego niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one bezpoÅ›rednim efektem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem dziaÅ‚ania enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ o wiele bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina obejmujÄ… mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby usunąć tÄ… zawartość metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Blog
2. Artykuł
3. Sprawdź to
4. Wypróbuj za darmo
5. Zamów online