Rola przedsiębiorczości społecznej w redukcji nierówności społecznych.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina mają do tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim efektem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Bowiem pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą zawartość metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Blog
2. Artykuł
3. Sprawdź to
4. Wypróbuj za darmo
5. Zamów online